VGZ Gemeentepakket: veelgestelde vragen

Het VGZ Gemeentepakket. Een zorgverzekering voor lagere inkomens. Het kan zijn dat je vragen hebt over dit pakket. Op deze pagina geven wij antwoorden op veelgestelde vragen.
VGZ_promo_Eigenrisico-veelgestelde vragen 400x220

Heb ik een eigen risico bij het Gemeentepakket?

Ja, iedereen met een zorgverzekering heeft te maken met een eigen risico. Dit is verplicht volgens de wet. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het eigen risico. In 2024 bedraagt dit € 385 per jaar. Je kunt jouw eigen risico meeverzekeren in het VGZ Gemeentepakket Compleet € 0 eigen risico. Jouw eigen risico is dan € 0 en je ontvangt dan geen onverwachte nota's.
VGZ_promo_contact-Gemeentepakket-Veelgestelde vragen

Hoe neem ik contact op met VGZ?

Heb je vragen over het VGZ Gemeentepakket? Bel naar het speciale telefoonnummer via 0800 - 401 01 05 van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
Vragen over vergoedingen
 • De eigen bijdrage krijg je vergoedt als je verzekerd bent via het VGZ Gemeentepakket Compleet. Heb je het Gemeentepakket Compact? Dan wordt de eigen bijdrage niet vergoed.

  Wil je zeker weten of wij de eigen bijdrage vergoeden? Klik dan hier
 • Ja, vanuit de basisverzekering heb je recht op vergoeding in specifieke gevallen. VGZ Gemeentepakket heeft per kalenderjaar een budget voor tandheelkundige zorg.  Bekijk de exacte bedragen in het vergoedingenoverzicht 2024.

  Wist je dat jouw kind gratis met je mee kan naar de tandarts? Hoe dat zit lees je hier.

 • Het VGZ Gemeentepakket biedt veel extra vergoedingen voor bijvoorbeeld beweegzorg, mondzorg, alternatieve zorg en brillen en contactlenzen. En je kunt je eigen risico meeverzekeren met het VGZ Gemeentepakket Compleet. Wil je weten welke afspraken voor jou gelden? Bekijk dan de pagina over het VGZ Gemeentepakket en klik op jouw gemeente.

  In het vergoedingenoverzicht 2024 van het VGZ Gemeentepakket staan alle vergoedingen op een rij.

   

 • Het Gemeentepakket Compact biedt ruime vergoedingen voor brillen en contactlenzen per 3 jaar. De Gemeentepakketten Compleet en Compleet met € 0 eigen risico bieden een ruimere vergoeding. De exacte vergoedingsbedragen vindt u hier.
 • Ja, wij vergoeden een kraampakket volledig. Wil je weten wat er in het kraampakket zit en hoe u dit pakket kunt aanvragen? Kijk dan op deze pagina. Meer weten over de vergoedingen rondom bevalling en kraamzorg? Klik dan hier.
 • VGZ kent een voorkeursbeleid voor geneesmiddelen. Dit betekent dat we van veel medicijnen alleen de variant met de laagste prijs vergoeden. Je krijgt hetzelfde medicijn, maar in een ander doosje. Bovendien tellen deze medicijnen niet mee voor jouw eigen risico, dus je hebt er direct voordeel van. De terhandstellingskosten (kosten voor de dienstverlening van de apotheek) van het voorkeursmiddel vallen wel onder het eigen risico. Meer weten? Lees meer over voorkeursgeneesmiddelen.
Wat betaal ik zelf - Gemeentepakket - Veelgestelde vragen

Vragen over een onverwachte rekening

Je betaalt jouw premie elke maand. En toch heb je u een rekening gekregen?. Het kan zijn dat je bepaalde zorgkosten zelf moet betalen. Hoe zit dat? Dat leggen we graag aan u uit.
VGZ_promo_hulpmetbetalen-Gemeentepakket-Veelgestelde vragen 400x220

Vragen over hulp met betalen

Heb je onzekerheid in jouw financiële situatie? En heb je moeite met betalen? Erg vervelend voor jou. We helpen je graag om een passende oplossing te vinden.

Algemene vragen

 • Heb je vragen over de premie van het VGZ Gemeentepakket? Kijk dan eerst op de pagina van jouw gemeente. Heb je daarna nog vragen?

  Bel ons

  Stel ons je vraag via 0800 - 401 01 05 (gratis) van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en vanaf 12 november ook op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.


  Tip!
  Houd je VGZ klantnummer bij de hand. Zo kunnen we je sneller helpen bij het afsluiten van een zorgverzekering.

   

 • Nee. Jouw kind is straks niet meer meeverzekerd. Maar geen zorgen! Jouw zoon of dochter blijft goed verzekerd bij VGZ met een uitgebreid pakket. Jouw kind mag natuurlijk ook zelf een pakket kiezen.

  Je ontvangt hierover vanzelf meer informatie van ons. Tot die tijd hoeft u niets te doen. Wil jij of jouw kind alvast meer lezen, dan kan dat hier.
 • Wil je weten welke afspraken voor jou gelden? Bekijk dan de pagina over het VGZ Gemeentepakket en klik op de link van jouw gemeente.
 • Ja, vaak wel. VGZ heeft met jouw gemeente afspraken gemaakt over de premie en inhoud van de verzekering. Wil je weten welke afspraken voor jou gelden? Bekijk dan de pagina over het VGZ Gemeentepakket en klik op de link van jouw gemeente. 
 • Het VGZ Gemeentepakket is speciaal bedoeld voor inwoners met een lager inkomen.
 • Tot 18 jaar
  Ja. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.

  Vanaf 18 jaar
  Vanaf 18 jaar kun je jouw kind niet meeverzekeren. Jouw kind van 18 jaar of ouder mag wel zelf een Gemeentepakket aanvragen. Als jouw kind 18 jaar wordt en tot dat moment meeverzekerd was op jouw polis, krijgt jouw kind een eigen polis. Lees er alles over op onze pagina voor 18-jarigen.
 • Heb je weinig zorg nodig? Dan ben je goed verzekerd met het VGZ Gemeentepakket Compact. Je hebt dan wel een eigen risico van € 385.

  Heb je meer zorg nodig? Dan ben je goed verzekerd met het VGZ Gemeentepakket Compleet. Je hebt dan wel en eigen risico van € 385

  Heb je veel zorg nodig? En moet je jouw eigen risico meestal helemaal betalen? Dan is er het VGZ Gemeentepakket Compleet met € 0 eigen risico.

  Wil je weten welke afspraken voor jou gelden? Bekijk dan de pagina over het VGZ Gemeentepakket

  U ziet in het vergoedingenoverzicht 2024 per pakket wat u vergoed krijgt.  

Meer informatie