"Door die harde val besefte ik ineens hoe kwetsbaar ik was"

Jaarlijks belanden bijna 100.000 senioren door een val binnen- en buitenshuis op de spoedeisende hulp. Klazien van Schaik (88) was nog nooit gevallen. Totdat ze drie jaar geleden plots in haar keuken tegen de grond smakte. “Er was niet direct hulp in de buurt. Ineens besefte ik hoe kwetsbaar ik was.”

"Ik sleepte me naar een stoel"

Klazien denkt nog wel eens terug aan die bewuste dag. Met een strak gezicht graaft ze in haar nog frisse geheugen. Ze weet nog steeds niet hoe ze op de grond belandde. Toch lag ze daar ineens languit in de keuken. “Ik herinner me nog dat ik schreeuwde: ‘ik val!’. Eenmaal liggend op de grond wist ik niet hoe ik overeind moest komen. Ik was alleen en had overal pijn. Mijn bril was kapot. Ik sleepte me naar een stoel aan de eettafel en hees me met veel moeite omhoog. Toen ik van de schrik bekomen was, dacht ik: dit wil ik niet nog een keer meemaken.”

Veilig leren vallen én opstaan

Twee weken na haar val schreef Klazien zich in voor de valtraining ZekerBewegen. Deze training van Judo Bond Nederland (JBN) vergroot de bewegingsvrijheid van senioren, onder andere door veilig vallen en opstaan. Klazien startte met een proefles. “Ik wist niet of de training iets voor mij was. Toen ik voor aanvang van de eerste les in de zaal stond, wilde ik eigenlijk maar één ding: meteen omkeren naar huis, haha. Maar toen we eenmaal begonnen vond ik het best leuk. Ik raakte ook met andere deelnemers aan de praat. Dat hielp enorm. Inmiddels kom ik hier nu drie jaar.”

"Ik weet door valtraining hoe ik na een val weer snel op mijn benen kan staan. Dat is een geruststellend gevoel."


Vallen niet altijd te voorkomen

Klazien leert hoe ze door goed te bewegen de kans op een val verkleint. Vallen is niet altijd te voorkomen. Zo vertelt ze dat ze nog wel eens struikelt als ze achter haar rollator loopt. “Maar ik weet door de valtraining hoe ik na een val weer snel op mijn benen kan staan. Dat komt door de verschillende oefeningen die we krijgen. Het geeft me een geruststellend gevoel. Naast loopoefeningen leren we van de instructeurs ook opstappen en afstappen op een blok, en trainen we op balans en concentratie.” Dat klinkt best intensief. Wat als Klazien moe wordt? “Dan ga ik even aan de kant zitten. Dat mag wel met mijn leeftijd”, glimlacht ze.

Energieker en mobieler door valtraining

Door de training kijkt Klazien weer met veel zelfvertrouwen vooruit. Niet alleen staat ze na een mogelijke val weer sneller op haar benen. Ze merkt ook dat ze soepeler en energieker is. Zo trekt ze wekelijks een paar baantjes in het zwembad. “Dat kon ik voor de training echt niet. Ik ging niet eens het water in. Ik merk dat ik nu veel mobieler en vitaler ben, al heb ik nog wel mijn hulpstukken zoals mijn scootmobiel nodig. Dat bewijst maar weer: je bent nooit te oud om te leren.”

VGZ vergoedt valpreventie

Wilt u ook goed leren vallen en opstaan? Of wilt u weten hoe u beter kunt bewegen? VGZ heeft vergoedingen voor verschillende valtrainingen.


Download uw gratis informatiegids Valpreventie

In de gratis online gids “Ouder worden met vallen en opstaan” geeft een valexpert u 7 praktische tips hoe u goed op de been blijft. Ook leest u waarom juist ouderen vaak vallen, en weet u alle feiten en cijfers rondom valpartijen bij ouderen.