Zorgverzekering Jeugdzorg Nederland

VGZ en Jeugdzorg Nederland hebben samen een aanvullende zorgverzekering ontwikkeld. Deze verzekering is er voor jeugdigen die onder toezicht van Jeugdzorg staan. 

De verzekering voor personen die kinderbescherming krijgen

De rechter bepaalt wanneer iemand kinderbescherming krijgt. Diegene kan dan de aanvullende verzekering Jeugdzorg bij VGZ krijgen. 

De jeugdzorginstelling meldt de jeugdige aan

De organisatie voor Jeugd en Opvoedhulp of de jeugdzorginstelling meldt de jeugdige aan bij VGZ. De verzekerde krijgt van VGZ een polisblad.

Wij sturen niet altijd een zorgpas

Heeft de jeugdige alleen de aanvullende verzekering Jeugdzorg? Dan ontvangt hij of zij alleen een polisblad. Heeft hij of zij ook een basisverzekering van VGZ? Dan ontvangt de jeugdige als bevestiging van inschrijving, een polis en een zorgpas van VGZ.

De overheid bepaalt wat er in de basisverzekering zit

De zorg die vergoedt wordt uit de basisverzekering, is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Heeft de jeugdzorginstelling bij VGZ een basisverzekering voor de jeugdige afgesloten, dan krijgt deze VGZ Ruime Keuze. Daarnaast is er de speciale de aanvullende verzekering Jeugdzorg.

De verzorger betaalt geen premie

Als verzorger betaal je geen premie. VGZ stuurt de rekening naar de betreffende organisatie of instelling.

Zorgkosten declareren
Heb je een nota ontvangen van de zorgverlener? Deze kun je declareren via een declaratieformulier. Je kunt nota's niet online declareren, vanwege de privacy van de jeugdigen.

Wijzigingen doorgeven via jeugdzorg

Moet er iets wijzigen in de verzekering? Dan kan de pleegouder dit niet doen. Geef de wijziging dan door aan de jeugdzorginstelling of Jeugd en Opvoedhulp.

De zorgverzekering stopt kort na 18e verjaardag

Als de jeugdige 18 jaar wordt, eindigt de aanvullende verzekering Jeugdzorg. VGZ stopt dan deze aanvullende verzekering op de 1e dag van de kalendermaand na de 18e verjaardag. Bijvoorbeeld: het kind is jarig op 25 september. Dan stopt de verzekering op 1 oktober. Heeft de jeugdige ook een basisverzekering bij VGZ? Dan zegt de jeugdzorginstelling deze op. De basisverzekering stopt op de 1e dag van de volgende maand na de 18e verjaardag. De jeugdige krijgt hiervan altijd bericht.

De 18-jarige moet daarna zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Bij VGZ is iedereen welkom. Meer informatie over het afsluiten van een zorgverzekering lees je op de pagina 18 jaar.

De verzekering stopt bij het einde van de kinderbescherming

Bij het einde van de kinderbescherming eindigt het recht op de (aanvullende) zorgverzekering via Jeugdzorg.

Nog vragen?

Kijk dan op de website van Jeugdzorg Nederland. Of neem contact met ons op. Je kunt ons bellen via:

040 - 297 53 97 (lokaal tarief)
Werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur


Postadres

VGZ
Afdeling Special Accounts
Postbus 25072
5600 RS Eindhoven