Test uw kennis van het zorgstelsel

Het Nederlandse zorgstelsel is behoorlijk ingewikkeld. Wie bepaalt wat in de basisverzekering zit? Wat doen verzekeraars zoals VGZ met uw premie? Weet u het? Doe de test en kom erachter of onderstaande stellingen waar of niet waar zijn.

Waar of niet waar?
  • Niet waar. Winst maken is niet ons doel. En we hebben geen aandeelhouders, want we zijn een coöperatie. Dat is een soort vereniging. Van elke euro premie die u betaalt, gaat ongeveer 97 cent terug naar de zorg. Daarmee houden we 3 cent over. Die gaan naar bedrijfskosten en reserves. 

  • Niet waar. In 2018 is 100 miljard euro uitgegeven aan zorg en welzijn. Dat was 3,0 miljard euro meer dan in 2017. De zorgkosten stijgen al jaren. Nederland behoort tot de landen met de hoogste zorguitgaven in relatie tot het bruto binnenlands product.

  • Waar. Dat doet inderdaad de minister van Medische Zorg en Sport. Natuurlijk heeft de Tweede Kamer ook iets te zeggen. De minister overlegt met de Kamerleden. 

  • Waar en niet waar. We onderhandelen inderdaad omdat we de premie voor u laag willen houden. Maar ook omdat we de moeten zorgkosten verlagen. Dat is onze opdracht. Daarom probeert VGZ zorginstellingen uit te dagen op de kosten te letten. Dat doen we via zorginkoop, maar ook met Zinnige zorg. Dat is betere zorg tegen lagere kosten.  
  • Niet waar. Elke Nederlander moet een basisverzekering hebben. Wij moeten als verzekeraars iedereen daarvoor accepteren. Het maakt niet uit of je jong of oud, ziek of gezond bent. De aanvullende verzekering is wel vrijwillig. Daarvoor kun je zelf kiezen. Of niet.