Zorgtips vóór uw vakantie

De vakantie begint vaak al met de voorpret. Reisboeken lezen, websites bezoeken, tips verzamelen, de route uitstippelen. Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Denkt u ook aan een reisverzekering en vaccinaties? En hoe zit het eigenlijk met zorg in het buitenland? Met onderstaande informatie gaat u goed voorbereid op reis.

 • Met de VGZ Zorg app heeft u uw zorgpas met uw European Health Insurance Card (EHIC) altijd op zak. Download de app als u deze nog niet heeft.

  De EHIC kunt u laten zien bij spoedeisende zorg in Europa. Uw buitenlandse zorgverlener declareert de kosten dan direct bij ons. EHIC is geldig in de volgende landen: alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Macedonië en Australië.

  Heeft u zorg in het buitenland nodig? Of heeft u vragen over zorg als u op reis bent? Bel dan altijd eerst de VGZ Alarmcentrale +31 40 297 55 50.

 • Buitenlandverklaring

  Gaat u op vakantie naar Cuba, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland, Zuid-Afrika of Iran? Dan heeft u een Engelstalige verzekeringsverklaring (buitenlandverklaring) nodig. Hiermee kunt u aantonen dat u tijdens uw verblijf verzekerd bent voor medische kosten. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor uw reis telefonisch bij ons aan. 

  Verzekeringsbewijs in overige landen

  In de meeste landen is het tonen van de zorgpas voldoende. Met de VGZ Zorg app heeft u uw zorgpas altijd bij de hand. Download de app als u deze nog niet heeft. U heeft in andere landen dan hierboven genoemd geen verzekeringsbewijs nodig. 

  Langer dan 2 maanden op reis

  Gaat u op vakantie naar Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Macedonië, Montenegro, Tunesië, Turkije of Servië? Én blijft u daar langer dan 2 maanden? Dan heeft u een 111 formulier nodig als u onverhoopt spoedeisende zorg nodig heeft. Maar alleen als u langer dan 2 maanden in het land op vakantie bent. U hoeft het 111 formulier niet vooraf aan te vragen. Wij regelen het voor u op het moment dat u zorg nodig heeft.

  Heeft u zorg in het buitenland nodig? Of heeft u vragen over zorg als u op reis bent? Bel dan altijd eerst de VGZ Alarmcentrale +31 40 297 55 50.

 • Dan heeft u ons telefoonnummer altijd bij de hand. Bel ons altijd als u zorg nodig heeft in het buitenland en niet kunt wachten tot u weer thuis bent. Het telefoonnummer van de VGZ Alarmcentrale is: +31 40 297 55 50. Wij staan 24 uur per dag 7 dagen in de week voor u klaar. Ook als u twijfelt of vragen heeft over vergoedingen tijdens uw reis is het verstandig om contact met ons op te nemen. Zo voorkomt u verrassingen achteraf.

 • Als u op reis gaat is het belangrijk dat u goed beschermd bent met de juiste vaccinaties en medicijnen. Vraag vooraf advies hoe u zich kunt beschermen tegen ziektes, zodat u zorgeloos op reis kunt. Sommige vaccinaties hebben een inwerkingstijd. Controleer daarom ruim van tevoren of u vaccinaties of preventieve medicijnen nodig heeft voor uw vakantie. Dit doet u eenvoudig op Reisprik.nl of Thuisvaccinatie.nl.

  Heeft u een aanvullende verzekering bij VGZ? Dan krijgt u een vergoeding voor vaccinaties. Vaccinaties werken vaak een aantal jaar. Weet u al waar u naartoe gaat? Dan kunt u nu al een afspraak maken bij u in de buurt. Of thuis op het moment dat het u uitkomt.

 • Gebruikt u medicijnen? En vallen deze onder de Opiumwet? Bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers of ADHD-medicatie. Dan heeft u in sommige landen een medische verklaring nodig. Uw arts of apotheker kan u vertellen of u een medische verklaring nodig heeft voor het meenemen van uw medicijnen. En hoe u deze aan kunt vragen.

  U kunt uw apotheek ook om een overzicht van uw medicijnen vragen. Handig als u tijdens uw vakantie naar een dokter of apotheek moet. Dan heeft u gelijk alle gegevens over uw medicatie en bijvoorbeeld allergieën bij de hand.
 • Het kan gebeuren dat u naar het ziekenhuis moet tijdens uw vakantie. Bekijk van tevoren alvast de vergoedingen voor zorg in het buitenland. Zo voorkomt u financiële verrassingen als u onverwacht tijdens uw vakantie naar het ziekenhuis moet.

  Heeft u geen aanvullende verzekering met buitenlanddekking? Sluit dan een reisverzekering met medische dekking af. Zo heeft u een uitgebreide en hoge dekking voor medische kosten in het buitenland. Gaat u diepzeeduiken, wildwatervaren of paragliden? Dan raden we een extra reisverzekering van harte aan.

 • De basisverzekering vergoedt verzekerde medische kosten tot het bedrag dat in Nederland standaard is. Een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking vergoedt de rest. Heeft u geen aanvullende verzekering met buitenlanddekking? Sluit dan een goede reisverzekering af om hoge medische kosten in het buitenland te voorkomen. Bijvoorbeeld met een Doorlopende Reisverzekering van onze partner Univé. Dan bent u voor € 3,82 ook gelijk verzekerd tegen schade en diefstal.

  Let op!
  In sommige landen is de zorg een stuk duurder dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de Verenigde Staten, Canada en landen in Zuid-Amerika, maar ook Zwitserland, Spanje en Turkije. Sluit daarom een reisverzekering af als u niet aanvullend verzekerd bent. Voor zorg in het buitenland geldt het eigen risico.


Bekijk ook de andere tips

Zorgtips tijdens uw vakantie

Tips tijdens uw vakantie

Zorgtips na uw vakantie

Zorgtips na uw vakantie

Het coronavirus en uw vakantie in het buitenland