Zorg rond diabetes (suikerziekte)

Hebt u diabetes? Of denkt u dat u diabetes hebt? Dan is het fijn om te weten dat u goede zorg krijgt. Van verschillende mensen die goed samenwerken. Daarover maken wij afspraken met hen. Ook krijgt u vergoedingen voor diabeteszorg.

Zorgaanbieders

Van wie krijgt u zorg bij diabetes?

U krijgt van verschillende mensen zorg. Wij noemen dat zorgaanbieders. Bij diabetes ziet u meestal de volgende zorgaanbieders.

Huisarts

Uw huisarts is uw eerste contactpersoon. Hij of zij test u op diabetes en geeft u de uitslag. Daarna vertelt de huisarts wat u verder moet doen. Uw huisarts controleert u elk jaar.

Diabetes- of praktijkverpleegkundige

Als u diabetes heeft, kunt u naar de diabetes- of praktijkverpleegkundige. Deze verpleegkundige ziet u het vaakst en kan u alles over de ziekte vertellen. Ook kan de verpleegkundige u begeleiden en helpen.

Oogarts

Door diabetes kunt u last krijgen van uw ogen. Een oogarts controleert daarom regelmatig uw ogen. Het is belangrijk dat u op tijd de juiste behandeling krijgt.

Podotherapeut of pedicure

Bij diabetes krijgt u vaak wondjes aan uw voeten. Wondjes aan uw voeten genezen langzaam. De verpleegkundige controleert daarom vaak uw voeten. Als het nodig is, kunt u naar een pedicure of podotherapeut. Zij weten alles van voeten! De verpleegkundige weet wanneer dit nodig is. Hij of zij verwijst u door.

Diëtist

Als u diabetes hebt, moet u anders gaan eten. Uw huisarts of verpleegkundige kan u doorverwijzen naar een diëtist. De diëtist geeft u advies over voeding en kan u begeleiden.

Zorg door een team (zorgprogramma)

Soms is het nodig dat u zorg krijgt van een groep mensen. We noemen dit een zorgprogramma. Daarin is de zorg goed op elkaar afgestemd. Uw huisarts kan u dit aanbieden. Dit kan alleen bij diabetes type 2.

Naar welke zorgaanbieder?

Kijk daarvoor in de Zorgzoeker. Hierin vindt u snel een zorgaanbieder bij u in de buurt én ziet u of wij er een contract mee hebben.

Zorgzoeker 

Vergoedingen

Welke vergoedingen krijgt u bij diabetes?

Dat hangt af van het type diabetes (1 of 2) en van uw verzekering. Het totale overzicht vindt u hier. Hier staat ook informatie over het zorgprogramma. Er zijn ook aparte pagina’s met informatie:

Dieetadvies

Goede voeding is belangrijk. U krijgt daarom een vergoeding voor de diëtist.
Vergoeding voor dieetadvies

Voetbehandeling

Mensen met diabetes zijn extra gevoelig voor voetproblemen. Het voorkomen daarvan is bij diabetes extra belangrijk.
Vergoeding voor diabetische voeten

Stoppen met roken

Roken verhoogt uw bloedsuikerspiegel. Het maakt uw lichaam minder gevoelig voor insuline. Het stoppen-met-rokenprogramma krijgt u één keer per jaar volledig vergoed.
Vergoeding stoppen met roken

Bril en contactlenzen

Diabetes veroorzaakt soms oogproblemen. VGZ vergoedt een deel van de kosten van brillenglazen, lenzen en ooglaserbehandelingen.
Vergoeding brillen en lenzen

Alle vergoedingen van VGZ

Bekijk het overzicht van vergoedingen 


Betrouwbare informatie

Goede websites over diabetes

U wilt juiste en betrouwbare informatie over uw ziekte. Wij hebben een aantal websites voor u op een rij gezet. Met informatie over diabetes, leven met diabetes, medicijnen en programma's die u kunt volgen.


Persoonlijk advies

Van onze zorgadviseurs

Waar kan ik het best terecht voor mijn behandeling? Ik heb een hulpmiddel nodig, hoe regel ik dat? Voor persoonlijk advies belt u met onze zorgadviseurs.

Bel 088 – 131 16 11
Werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur


 

Met hart voor zinnige zorg