Ondersteuning
Van wie kan ik ondersteuning krijgen?
Ondersteuning thuis
Ondersteuning in de eerste fase van de dementie gebeurt zoveel mogelijk thuis, door de huisarts, praktijkondersteuner en de wijkverpleegkundige. Zodra de dementie vordert en er meer zorg nodig is, zal de casemanager erbij betrokken worden. Hij of zij begeleidt u en uw familie. Zo kunt u langer thuis blijven wonen. De wijkverpleegkundige kan helpen bij de lichamelijke verzorging.
Van een casemanager of trajectbegeleider dementie
Als u dementie hebt, kunt u een casemanager inschakelen. Vraag hiernaar bij uw huisarts, neuroloog of geriater. De thuiszorgorganisatie in uw regio en uw gemeente zijn meestal ook op de hoogte van de mogelijkheden. Een casemanager ondersteunt en begeleidt u waar nodig en is uw aanspreekpunt, dat van uw mantelzorger(s) en uw zorgaanbieders. Hij of zij zorgt voor de coördinatie en afstemming van de zorg die u nodig hebt. Soms biedt de casemanager ook professionele begeleiding aan uw mantelzorger. De kosten van de casemanager worden vergoed vanuit uw basisverzekering.
Van een mantelzorgmakelaar
Als een naaste voor u zorgt, kan een mantelzorgmakelaar hem of haar helpen met allerlei regeltaken op het gebied van zorg, arbeid, welzijn, wonen of financiën. Zo heeft uw naaste meer tijd om voor u te zorgen. Met een aanvullende verzekering krijgt u een vergoeding voor mantelzorg, waaronder voor de mantelzorgmakelaar.