Zorg rondom angst en depressie

Hebt u last van depressieve klachten, stress of een angststoornis? Dan is het belangrijk dat u de juiste zorg krijgt, op de juiste plaats én op het juiste moment. Hiervoor maken wij afspraken met zorgaanbieders. Hoe het zit met uw vergoedingen voor de zorg en waar u betrouwbare informatie vindt, leest u hier.


Zorgaanbieders

Met welke zorgaanbieders krijg ik te maken?

Huisarts

Bij lichtere depressieve of angstklachten wordt u in de huisartsenpraktijk geholpen. U wordt dichtbij huis geholpen en minder 'zwaar' behandeld. Vermoedt de huisarts dat er een psychische stoornis aanwezig is? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar de Generalistische Basis GGZ of Specialistische GGZ.

Generalistische basis GGZ vanaf 18 jaar

De generalistische basis GGZ is bedoeld voor mensen met lichte tot matige, niet complexe psychische stoornissen. Of mensen met een chronische (stabiele) problematiek met een laag risico. Deze zorg wordt altijd ambulant gegeven. Dit betekent dat u regelmatig een bezoek brengt aan uw zorgaanbieder voor behandeling. Zorgaanbieders die generalistische basis GGZ verlenen zijn bijvoorbeeld de psychiater, klinisch (neuro)psycholoog, psychotherapeut, klinisch geriater of gezondheidszorgpsycholoog. 

Gespecialiseerde GGZ vanaf 18 jaar

Bij gespecialiseerde GGZ (SGGZ) gaat het om de diagnostiek en behandeling van (zeer) complexe psychische aandoeningen. De behandeling vindt plaats in een multidisciplinaire context. Specialistische GGZ kan bij de meeste zorg ambulant gegeven worden. Dit betekent dat u regelmatig een bezoek brengt aan uw zorgaanbieder voor behandeling. Deze zorg wordt verleend door bijvoorbeeld een psychiater, klinisch (neuro)psycholoog, psychotherapeut, specialist in ouderengeneeskunde, verslavingsarts of klinisch geriater.

Naar welke zorgaanbieder?

Kijk daarvoor in de Zorgzoeker. Hierin vindt u snel een zorgaanbieder bij u in de buurt én ziet u of wij er een contract mee hebben.

Zorgzoeker 


Minfulness-app

Zelf aan de slag

Wat kan ik zelf doen?

Mindfulness Coach-app

Wilt u beter omgaan met stress en zelfbewuster worden? Meer in het hier en nu leven? Dan is de app Mindfulness coach iets voor u. Deze gratis app bevat oefeningen waarmee u leert ontspannen en mediteren. 

Download de Mindfulness-app

Daybook-app

Met de Daybook-app kunt u zelf actief werken aan uw herstel. De app geeft u inzicht in uw dagelijkse activiteiten. Deze informatie kunt u eenvoudig delen met uw behandelaar. Zo hoeft u zich tijdens de behandelsessies niet meer bezig te houden met het analyseren van problemen, maar kunt u zich focussen op het oplossen ervan.

Download de Daybook-app


Betrouwbare informatie

Objectieve websites over angst en depressie

U wilt juiste en betrouwbare informatie als het om uw gezondheid gaat. Wij hebben een aantal websites voor u uitgelicht. Met informatie over bijvoorbeeld behandeling, medicatie en terugvalpreventie.


  Vergoedingen

  Relevante vergoedingen voor de zorg bij angst en depressie

  Hieronder vindt u een overzicht van relevante vergoedingen van VGZ:

  Psychologische zorg

  De basisverzekering vergoedt psychologische zorg, onder andere preventie en behandeling. Ook generalistische basis GGZ of specialistische GGZ voor verzekerden van 18 jaar en ouder wordt vergoed als u daar een verwijzing voor hebt.

  Vergoeding psychologische zorg

  Medicijnen

  De meeste medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar er kan wel een eigen bijdrage gelden voor bepaalde medicijnen.

  Vergoeding medicijnen

  Alle vergoedingen van VGZ

  Bekijk het vergoedingenoverzicht


  Persoonlijk advies

  Van onze zorgadviseurs

  Waar kan ik het best terecht voor mijn behandeling? Ik heb een hulpmiddel nodig, hoe regel ik dat? Voor persoonlijk advies belt u met onze zorgadviseurs.

  Bel 088 – 131 16 11
  Werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur

  Met hart voor zinnige zorg