Patiënten met een wond, zien vaak veel verschillende zorgverleners. En moeten elke keer hetzelfde verhaal vertellen. Ook kan de communicatie tussen de zorgverleners vaak veel beter. Daar zoeken ze in Noord-Limburg een oplossing voor. Zorgverleners en patiënten doen ervaring op met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).
Een unieke proef met wondzorg op afstand, voor het eerst via een PGO. We vertellen je er hier graag meer over.
Maar eerst, wat is een PGO? Dat is account van de patiënt bij een website of app. Daarin staan zijn medische gegevens, handig bij elkaar op 1 plek. De patiënt kan zijn medische gegevens altijd bekijken. En kan deze delen met zijn zorgverleners.
Vijftig Noord-Limburgers en hun zorgverleners doen nu mee aan de proef met een PGO. Ze willen weten of een PGO kan helpen bij wondzorg. De patiënten hebben via de PGO een direct lijntje met hun zorgverleners. Ze delen foto’s van hun wond, kunnen vragen stellen en vinden informatie over de behandeling. In een tijdlijn zien de patiënt én zorgverleners hoe de behandeling verloopt. En dat allemaal via de PGO. Veel mogelijkheden dus!
De patiënt heeft zo zélf meer inzicht in de behandeling. Bovendien hoeft hij niet steeds hetzelfde verhaal te vertellen aan de verschillende zorgverleners. Maar werkt het ook als de patiënt meer inzicht heeft? De proef moet uitwijzen of hij zich meer gerustgesteld voelt. En of hij zelf beter zijn wond kan verzorgen.
In de illustratie hieronder zie je hoe de wondzorg op afstand werkt.
De proef met de PGO hebben zorgverleners en patiënten samen bedacht. Co-creatie noemen we dat. Zo hadden de patiënten hadden allerlei wensen. Die zijn daarom opgenomen in de PGO. Zoals:
“Iedereen was vanaf het begin betrokken. Zo deden we echt aan co-creatie. Naast ieders eigen inbreng, leerden we ook veel van elkaar. Dit heeft de proef en de gemaakte vooruitgang alleen maar goed gedaan”, zegt Max Andriessen, Expert Zorg bij VGZ.
In de regio Noord-Limburg werken de belangrijkste partners in de zorg; VieCuri, Coöperatie Cohesie, De Zorggroep, Proteion, Adelante, AmbulanceZorg, Vigo en de Limburgse Apothekers Coöperatie samen in een Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO). Dit RBO houdt zich bezig met onderwerpen die de zorg in de regio raken. De proef is opgezet door het RBO met hulp van Coöperatie VGZ. De zorgverleners die meedoen werken voor de zorgorganisaties Cohesie, VieCuri, De Zorggroep en de Limburgse Apothekers Coöperatie.
De patiënten in de proef vertellen over hun ervaringen met de PGO. En hoe ze de zorg op afstand ervaren. Zo leert iedereen van die ervaringen. De bouwers van de PGO’s gaan daarna weer aan slag. Om zo de PGO's nog beter te maken.
Er zijn veel verschillende PGO’s. Met verschillende functies en mogelijkheden. In deze proef gebruiken de patiënten de PGO van Quli of Ivido. Wil je meer weten over PGO’s? Bekijk dan onze pagina met informatie over PGO’s.