Unieke proef met online wondzorg

Patiënten met een wond, zien vaak veel verschillende zorgverleners. En moeten elke keer hetzelfde verhaal vertellen. Ook kan de communicatie tussen de zorgverleners vaak veel beter. Daar zoeken ze in Noord-Limburg een oplossing voor. Zorgverleners en patiënten doen ervaring op met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

Een unieke proef met wondzorg op afstand, voor het eerst via een PGO. We vertellen je er hier graag meer over.

Alle medische gegevens bij elkaar op 1 plek

Maar eerst, wat is een PGO? Dat is account van de patiënt bij een website of app. Daarin staan zijn medische gegevens, handig bij elkaar op 1 plek. De patiënt kan zijn medische gegevens altijd bekijken. En kan deze delen met zijn zorgverleners.

Directe lijn met zorgverleners

Vijftig Noord-Limburgers en hun zorgverleners doen nu mee aan de proef met een PGO. Ze willen weten of een PGO kan helpen bij wondzorg. De patiënten hebben via de PGO een direct lijntje met hun zorgverleners. Ze delen foto’s van hun wond, kunnen vragen stellen en vinden informatie over de behandeling. In een tijdlijn zien de patiënt én zorgverleners hoe de behandeling verloopt. En dat allemaal via de PGO. Veel mogelijkheden dus!

Meer inzicht in de behandeling

De patiënt heeft zo zélf meer inzicht in de behandeling. Bovendien hoeft hij niet steeds hetzelfde verhaal te vertellen aan de verschillende zorgverleners. Maar werkt het ook als de patiënt meer inzicht heeft? De proef moet uitwijzen of hij zich meer gerustgesteld voelt. En of hij zelf beter zijn wond kan verzorgen.

In de illustratie hieronder ziet u hoe de wondzorg op afstand werkt. 

Proef samen bedacht

De proef met de PGO hebben zorgverleners en patiënten samen bedacht. Co-creatie noemen we dat. Zo hadden de patiënten hadden allerlei wensen. Die zijn daarom opgenomen in de PGO. Zoals:

  • Een wondbehandelplan
  • Instructies voor verzorgen van een wond
  • Informatie over ‘wat te doen als …’
  • Een persoonlijk overzicht van medicijnen
  • Makkelijk contact maken met de zorgverleners

“Iedereen was vanaf het begin betrokken. Zo deden we echt aan co-creatie. Naast ieders eigen inbreng, leerden we ook veel van elkaar. Dit heeft de proef en de gemaakte vooruitgang alleen maar goed gedaan”, zegt Max Andriessen, Expert Zorg bij VGZ.

Samen werken aan de zorg in Noord-Limburg

In de regio Noord-Limburg werken de belangrijkste partners in de zorg; VieCuri, Coöperatie Cohesie, De Zorggroep, Proteion, Adelante, AmbulanceZorg, Vigo en de Limburgse Apothekers Coöperatie samen in een Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO). Dit RBO houdt zich bezig met onderwerpen die de zorg in de regio raken. De proef is opgezet door het RBO met hulp van Coöperatie VGZ. De zorgverleners die meedoen werken voor de zorgorganisaties Cohesie, VieCuri, De Zorggroep en de Limburgse Apothekers Coöperatie.

Resultaten belangrijk voor verder ontwikkelen PGO’s

De patiënten in de proef vertellen over hun ervaringen met de PGO. En hoe ze de zorg op afstand ervaren. Zo leert iedereen van die ervaringen. De bouwers van de PGO’s gaan daarna weer aan slag. Om zo de PGO's nog beter te maken.


Veel verschillende PGO’s

Er zijn veel verschillende PGO’s. Met verschillende functies en mogelijkheden. In deze proef gebruiken de patiënten de PGO van Quli of Ivido. Wil je meer weten over PGO’s? Bekijk dan onze pagina met informatie over PGO’s.

Meer grip krijgen

Coöperatie VGZ vindt het belangrijk dat patiënten grip hebben op hun eigen gezondheid en zorg. En wil helpen met slimme oplossingen om meer grip te krijgen. Daarom steunen wij ontwikkelingen als deze. Want meer grip krijgen is één van de doelen van deze proef. Zo werken we samen aan een gezonder Nederland. Voor iedereen.