Mantelzorgmakelaar


Een mantelzorgmakelaar ondersteunt mensen die voor een naaste zorgen. Denk aan hulp bij uitzoekwerk en regeltaken rondom zorg en welzijn, wonen en financiën. Margo van den Berg is sinds 2006 professioneel mantelzorgmakelaar. Zij legt uit wat ze precies doet voor mantelzorgers.

Waarom een mantelzorgmakelaar?

‘Ons zorgstelsel is ingewikkeld. Ook is elke mantelzorgsituatie weer anders. Voor mantelzorgers is het soms moeilijk om uit alle opties te kiezen welke voor hen het beste is. Een mantelzorgmakelaar heeft een totaalbeeld. Wij kennen de sociale kaart van de omgeving en geven overzicht.’

Wat doet een mantelzorgmakelaar?

‘Wij zijn er om mantelzorgers op de opties voor ondersteuning te wijzen. Daarin zijn we onafhankelijk. We werken puur in het belang van de mantelzorger. We luisteren goed naar de mantelzorger en noemen alle mogelijkheden waar hij of zij iets aan heeft. Maar we willen ook geen keuzestress veroorzaken. Daarom zoeken we samen naar de beste oplossing. Mantelzorgers behouden wel altijd zelf de regie. Zij bepalen welke zorg ze inschakelen.’

Wat zijn andere taken van een mantelzorgmakelaar?

‘We helpen ook met de administratie bij het aanvragen of inschakelen van deze hulp. Bijvoorbeeld met het invullen van formulieren. We ondersteunen niet bij de dagelijkse administratie. Wel kunnen we doorverwijzen naar organisaties die mantelzorgers daarbij kunnen helpen. En we bieden natuurlijk ook graag een luisterend oor.’

Wilt u het volledige interview met Margo van de Berg lezen? Lees verder op de website van ONS Magazine, het blad van de ouderenbond KBO-Brabant.

Vergoeding voor een mantelzorgmakelaar

Bent u mantelzorger? En bent bij VGZ aanvullend verzekerd of verzekerd via de gemeente? Dan heeft u mogelijk een vergoeding voor een mantelzorgmakelaar.

Vergoeding voor vervangende mantelzorg

Wilt u hulp bij de verzorging voor een naaste? Dan heeft u mogelijk ook een vergoeding voor vervangende mantelzorg. Zo kunt u even op adem komen.

Hulp nodig bij uw mantelzorgtaken?

Wij helpen u graag verder. Neem dan contact met ons op. Een zorgadviseur verwijst u dan naar mantelzorgmakelaars die staan ingeschreven in het BMZM.