Van werkstress naar werkgeluk

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Het aantal mensen dat zich ziek meldde als gevolg van werkstress was nog nooit zo hoog. Genoeg reden om uw medewerkers te ondersteunen bij het omgaan met en het verminderen van werkstress. Als HR-professional kunt u hier een actieve bijdrage in leveren. Benieuwd hoe? Lees verder.

36%

Van al het verzuim in Nederland is in 36% van de gevallen werkstress de oorzaak.

Bron: TNO, 2020

1,3 miljoen

In 2019 hadden 1,3 miljoen Nederlandse werknemers last van burn-outklachten.

Bron: TNO, 2020

3,1 miljard

Dit komt per jaar neer op 11 miljoen dagen en 3,1 miljard euro verzuimkosten door werkstress.

Bron: TNO, 2020

"Een beetje stress is niet slecht. Van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden, van te weinig ontspannen wel. Ga hierover het gesprek aan met je medewerkers en vraag bijvoorbeeld eens: waar ontspan jij van?'' 

- Klaas Koster, Vitaloog

Aan de slag met werkstress in uw organisatie

Podcast: hoe vermindert u werkstress bij uw medewerkers?

Hoe spoort u werkstress bij medewerkers op en hoe is een negatieve kijk op werkdruk en -stress zelfs te veranderen naar een positieve? Vitaliteitsmanager Germaine Soyer van woningcorporatie Ymere en vitaloog Klaas Koster gaan in gesprek en delen praktijkvoorbeelden en handige tips die u meteen kunt toepassen.

Handige tips en een training voor leidinggevenden

3 gouden tips om werkstress te signaleren en managen

Als leidinggevende speelt u een cruciale rol in het signaleren en verminderen van werkstress. Deze 3 tips helpen u op weg:

  1. Vroegtijdig signaleren: ga het gesprek aan Het begint allemaal met vitamine A: aandacht. Maak tijd vrij om eens echt te vragen hoe het met een medewerker gaat en goed te luisteren. Vindt u het lastig om het gesprek aan te gaan? Bekijk deze video voor tips of maak gebruik van onze spiekbrief één-op-één-gesprekken.
  2. Geef het goede voorbeeld en deel. Goed voorbeeld doet volgen. Als u als leidinggevende zelf ook deelt waar u tegenaan loopt, zult u zien dat medewerkers ook eerder dingen zullen delen.
  3. Stimuleer ontspanning. Stimuleer medewerkers actief om tijd vrij te maken voor ontspanning. Benoem hoe belangrijk het is om echt pauze te nemen met bijvoorbeeld een wandeling in de natuur.

Training: Energiek Leidinggeven

Leidinggeven is een vak. Met energiek leidinggeven haalt u als leidinggevende het beste uit uw medewerkers en laat u ze excelleren. Tijdens de training leert u hoe u uw team energieker kan maken en houden. U krijgt praktische handvatten en leert hoe u kunt komen tot effectieve keuzes.

De oplossingen voor uw medewerkers

VGZ heeft een breed aanbod aan workshops, trainingen en interventies die uw medewerkers kunnen helpen bij het verminderen of zelfs voorkomen van werkstress.

VGZ mindfulness app

 

Beter omgaan met stress, zelfbewuster worden, leven in het hier en nu. De VGZ Mindfulness app helpt u en uw medewerkers hierbij met een programma dat ieder naar eigen wens kan invullen. 

E-learning stress

 

In deze online cursus leren uw medewerkers begrijpen wat er precies gebeurt als zij stress ervaren, wat zij kunnen doen om stress te verminderen en hoe ze ermee om kunnen gaan als er toch sprake is van (te veel) stress.

Workshops op maat

 

Bedrijfszorg biedt arbeidsrelevante workshops op maat, gegeven door zorgprofessional's. Is de workshop 'Mentale veerkracht' of 'Stress less met mindfulness' bijvoorbeeld iets voor uw medewerkers? Bekijk de mogelijkheden.

Voorkom een burn-out


Stress hoort bij het leven en dus ook bij werken. Ervaren uw medewerkers langere tijd stress? Voorkom een burn-out! Deze workshop geeft inzicht in de oorzaken van stressklachten en zit vol met oefeningen om een balans te vinden tussen stress en rust.

Workshop Minder Piekeren


Veel piekeren zorgt voor spanningen en stress. Reden te meer om piekergedrag te lijf te gaan. In deze workshop leren uw medewerkers inzicht te krijgen in hun piekergedrag, ze leren in oplossingen te denken en piekergedrag om te zetten naar positieve gedachten.

Gezond Leven Platform

 

Uw medewerkers helpen om fysiek en mentaal gezond te zijn en te blijven. Het Gezond Leven Platform staat vol met (gratis) workshops, trainingen en apps die echt het verschil maken en waarmee uw medewerkers vandaag nog aan de slag kunnen.

Vragen? Onze adviseurs staan voor u klaar

Heeft u behoefte aan advies? We denken graag mee hoe u uw medewerkers en leidinggevenden optimaal kunt ondersteunen bij het verminderen van werkstress.

Stuur een bericht

Vul het contactformulier in. Onze zakelijke adviseurs nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Plan een videobelafspraak

Plan zelf een videobelafspraak met een zakelijk adviseur, op een moment dat het u uitkomt.

Bel met uw contactpersoon

Al bekend bij VGZ? Uw contactpersoon staat altijd voor u klaar. Neem telefonisch contact op.