De mantelzorgende medewerker

Boodschappen doen voor de buurvrouw, een kind met autisme begeleiden of persoonlijke verzorging van een (schoon)ouder. In Nederland zijn er ruim 4 miljoen mantelzorgers. En bijna 2 miljoen van hen combineren hun baan met de mantelzorgtaken. Ga er maar aanstaan! De combinatie van werken en zorgen gaat vaak goed, maar kan ook leiden tot gezondheidsproblemen, psychische problemen en stress. Wat kunt u als HR-professional doen om te voorkomen dat het te veel wordt? Meer dan u denkt.

1 op de 5

medewerkers combineert hun baan met mantelzorg. Dat aandeel is in de afgelopen jaren gestegen en zal alleen nog maar meer toenemen.

Bron: Sociaal Cultureel Planbureau, 2019

8 keer minder vaak

Werknemers die werk en mantelzorg goed kunnen combineren, ervaren 5 keer minder gezondheidsklachten en melden zich 8 keer minder vaak ziek.

Bron: Sociaal Cultureel Planbureau,2019

2 keer zo vaak

Als een werknemer geen begrip ervaart van de leidinggevende, dan wordt de balans tussen werk en mantelzorg 2 keer zo vaak als 'slecht' beoordeeld.

Bron: Werk en Mantelzorg, 2019

Aan de slag met mantelzorg in uw organisatie?

Voor u: training HR en Mantelzorg

De HR-professional speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van de mantelzorgende medewerker: door bijvoorbeeld het bieden van een luisterend oor of flexibiliteit voorkomt u dat het te veel wordt. Hoe creëert u die mantelzorgvriendelijke organisatie? De training HR en Mantelzorg geeft hier inzicht in.

Voor uw medewerkers: webinars & workshops

VGZ helpt uw medewerkers graag. Zodat zij goed voor uw naasten kunnen zorgen én hun werk goed kunnen blijven doen. Met webinars, workshops en tips voorkomen we samen dat uw medewerkers overbelast raken. En wist u ook dat mantelzorgers in veel gevallen recht hebben op vervangende mantelzorg? 

Vragen? Onze adviseurs staan voor u klaar

Heeft u behoefte aan advies? We denken graag mee hoe u uw medewerkers optimaal kunt ondersteunen bij het combineren van werk en mantelzorgtaken.

Stuur een bericht

Vul het contactformulier in. Onze zakelijke adviseurs nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Plan een videobelafspraak

Plan zelf een videobelafspraak met een zakelijk adviseur, op een moment dat het u uitkomt.

Bel met uw contactpersoon

Al bekend bij VGZ? Uw contactpersoon staat altijd voor u klaar. Neem telefonisch contact op.