Van werkstress naar werkgeluk

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Het aantal mensen dat zich ziek meldde als gevolg van werkstress was nog nooit zo hoog. Genoeg reden om je medewerkers te ondersteunen bij het omgaan met en het verminderen van werkstress. Als HR-professional kun je hier een actieve bijdrage in leveren. Benieuwd hoe? Lees verder.

36% ervaart werkstress

van de verzuim-gevallen heeft werkstress als oorzaak.

Bron: Vital Solutions, 2020

1,3 miljoen

Nederlandse werknemers hadden in 2019 last van een burn-out.

Bron: RTL-nieuws, 2020

3,1 miljard

Dat zijn de jaarlijkse verzuimkosten door werkstress.

Bron: TNO, 2020


"Een beetje stress is niet slecht. Van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden, van te weinig ontspannen wel. Ga hierover het gesprek aan met je medewerkers en vraag bijvoorbeeld eens: waar ontspan jij van?'' 
- Klaas Koster, vitaloog

Aan de slag met werkstress in de organisatie

Milou Hartelman over werkstress

Blog: is werkstress altijd slecht?

Waar komt werkstress vandaan? Kwam het in een stroomversnelling door corona? En is werkstress altijd slecht? Milou Hartelman, HR-specialist - ging op zoek naar het antwoord. Ze deelt graag wat ze tot nu toe geleerd heeft. 

Podcast van werkstress naar werkgeluk

Podcast: van werkstress naar werkgeluk

Hoe spoor je werkstress bij medewerkers op en hoe is een negatieve kijk op werkstress te veranderen naar een positieve? Vitaliteitsmanager Germaine Soyer en vitaloog Klaas Koster gaan in gesprek en delen hun ervaring en handige tips. 

Voor de leidinggevenden in je organisatie


3 tips om werkstress te signaleren en managen

Als leidinggevende speel je een cruciale rol in het signaleren en verminderen van werkstress. Deze 3 tips helpen je op weg:

  1. Vroegtijdig signaleren: ga het gesprek aan Het begint allemaal met vitamine A: aandacht. Maak tijd vrij om eens echt te vragen hoe het met een medewerker gaat en goed te luisteren. Vind je het lastig om het gesprek aan te gaan? Bekijk deze video voor tips of maak gebruik van onze spiekbrief één-op-één-gesprekken.
  2. Geef het goede voorbeeld en deel. Goed voorbeeld doet volgen. Als je als leidinggevende zelf ook deelt waar je tegenaan loopt, zul je zien dat medewerkers ook eerder dingen zullen delen.
  3. Stimuleer ontspanning. Stimuleer medewerkers actief om tijd vrij te maken voor ontspanning. Benoem hoe belangrijk het is om echt pauze te nemen met bijvoorbeeld een wandeling in de natuur.
Training energiek leiding geven

Training: Energiek Leidinggeven

Leidinggeven is een vak. Met energiek leidinggeven haal je als leidinggevende het beste uit je medewerkers en laat je ze excelleren. Tijdens de training leer je hoe je jouw team energieker kan maken en houden. Je krijgt praktische handvatten en leert hoe je kunt komen tot effectieve keuzes.

De oplossingen voor je medewerkers

VGZ heeft een breed aanbod aan workshops, trainingen en interventies die jouw
medewerkers kunnen helpen bij het verminderen of zelfs voorkomen van werkstress.

Mindfulness coach app

Mindfulness Coach app

Gratis app

Beter omgaan met stress, zelfbewuster worden, leven in het hier en nu. De VGZ Mindfulness app helpt jou en je medewerkers hierbij met een programma dat ieder naar eigen wens kan invullen.

Mindfulness VR-experience 

Vitaliteitsbudget (t.w.v. € 1700,-)

Je medewerkers laten ervaren wat het effect is van ontspanning? In deze VR-experience kan dat. Door gebruik te maken van de Muse gekoppeld aan een VR headset kunnen je medewerkers door zich te ontspannen de VR omgeving beïnvloeden. Zo leren je medewerkers hoe ze zichzelf tot rust kunnen brengen. Je kunt de experience bij jouw accountbeheerder aanvragen.

Workshop kantooryoga

Workshop KantoorYoga

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 1.920


Werkstress reduceren door yoga? Het kan echt. In de workshop KantoorYoga 'Van Gedoe naar Geduld' leren medewerkers dat ontspannen tijdens een drukke werkdag niet veel tijd hoeft te kosten, maar wél veel kan opleveren.

Training mindful werken

Training Mindful werken

Mijn Bedrijfszorg - prijsindicatie € 845
De hectiek van de dag kan ervoor zorgen dat medewerkers geen rust in hun hoofd hebben. In deze groepstraining van drie uur leren je medewerkers hoe mindfulness hierbij helpt. Met als resultaat: meer rust en energie en beter kunnen omgaan met stress.

Andere thema's binnen Gezond werkgeverschap

Vragen? Onze adviseurs staan voor u klaar

Heb je behoefte aan advies? We denken graag mee hoe jij je medewerkers en leidinggevenden optimaal kunt ondersteunen bij het verminderen van werkstress.