Green Deal Duurzame Zorg bij VGZ

Ook de zorg is hard bezig steeds groener te worden. De zorg heeft daar afspraken over gemaakt: de Green Deal Duurzame Zorg. Honderden zorgverleners, zorgverzekeraars en andere organisaties in de zorg, doen mee. Samen gaan ze voor een beter (leef)klimaat. 

Wat is de Green Deal Duurzame Zorg?

De Green Deal Duurzame Zorg kun je vergelijken met het klimaatakkoord. Daarin hebben allerlei landen samen afgesproken om opwarmen van de aarde tegen te gaan. De Green Deal Duurzame Zorg bestaat uit afspraken tussen zorgverleners, zorgorganisaties, zorgkantoren en zorgverzekeraars. Over wat ze gaan doen voor een beter (leef)klimaat.  

Waarom de Green Deal Duurzame Zorg?

Het klinkt misschien gek. De zorg maakt mensen beter, maar maakt ondertussen ook mensen ziek. De zorg produceert afval en CO2. Net als andere bedrijfstakken. En daarmee vervuilt ook de zorg de aarde. Ondertussen heeft de maatschappij haast. De aarde warmt te snel op. En er sterven mensen aan vervuiling van water en lucht. Daar willen we in Nederland snel iets aan doen.

Door de deal heeft de zorg meer motivatie om aan het (leef)klimaat te werken.

Zo vult de zorg de Green Deal in

De zorgorganisaties hebben vier punten gekozen om aan te werken:

 • Een lagere CO2-uitstoot
 • Een economie zonder verspilling
 • Minder resten van medicijnen in water
 • Zorginstellingen waar je gezond leeft en werkt
Laten we wat voorbeelden geven:

Lagere CO2-uitstoot

Een lagere CO2-uitstoot bereik je bijvoorbeeld met digitale zorg. Want dan is er minder verkeer nodig. U heeft bijvoorbeeld een afspraak voor een controle met een arts in het ziekenhuis. U spreekt uw arts via beeldbellen. Dan is het niet meer nodig dat u naar het ziekenhuis rijdt. En voorkomt u zo CO2-uitstoot.

Een ander voorbeeld. De CO2-uitstoot van een operatiekamer kan flink naar beneden. Bijvoorbeeld door het ventilatiesysteem uit te zetten als de operatiekamer niet in gebruik is. 

Minder resten van medicijnen in water

Schoon water is een belangrijk punt in de Green Deal Duurzame Zorg. Er komen namelijk steeds vaker resten medicijnen in het water. Dat kan gebeuren als mensen overgebleven pillen door het toilet spoelen. Resten medicijnen komen dan in het grondwater terecht. En in het water van rivieren, meren, beken en plassen. En zelfs in ons drinkwater. Mensen en dieren kunnen er ziek van worden. Daarom werkt de zorg werkt aan oplossingen hiervoor.

Bijvoorbeeld:

 • Je kunt overgebleven medicijnen inleveren bij de apotheek.
 • Artsen kunnen medicijnen voorschrijven die het water minder vervuilen.

VGZ en de Green Deal Duurzame Zorg

Ook wij doen mee aan de Green Deal Duurzame Zorg. We werken al langere tijd aan het voorkomen van verspilling in de zorg. Want zorg die we niet gebruiken, is het beste voor het klimaat. Daarnaast maken we plannen. Over hoe we in de toekomst de Green Deal Zorg in gaan vullen. 

Een paar voorbeelden: 
 • Gezond leven

  Wij vinden het belangrijk dat mensen gezond kunnen leven. Daarom helpen wij onze verzekerden op allerlei manieren met fit blijven. Of weer fit te worden. Zo vind je op onze website informatie over gezond leven. Als je gezond leeft, heb je minder kans om ziek te worden. En minder ziek is minder zorg!
 • Onze zorgverleners

  Wij moedigen onze zorgverleners aan bij te dragen aan de Green Deal Duurzame Zorg. Met onze zorgverleners bedoelen we gecontracteerde zorgverleners.
 • Groene gebouwen

  Wij onderzoeken hoe we zorgverleners kunnen helpen met het groener maken van hun gebouwen. Bijvoorbeeld door afspraken te maken met banken. Een voorbeeld: een ziekenhuis wil een nieuw energieneutraal gebouw. Dan kan het bij de bank voordelig geld lenen. 
 • Digitale zorg

  Ook wij moedigen digitale zorg aan. Want daarmee kunnen we veel verkeer voorkomen. En daarmee CO2-uitstoot.