Door:  VGZ 25 januari 2017

Waarom krijg ik nu nog een rekening voor 2016?

Het is al 2017. Toch kan het gebeuren dat u nu nog een rekening van ons krijgt voor bijvoorbeeld het eigen risico van 2016. Dat is geen fijne verrassing. Waarom krijgt u die rekening nu pas? Vaak krijgt VGZ de rekening niet eerder van het ziekenhuis of een andere zorgaanbieder. We leggen u graag uit hoe dit zit.

We krijgen de rekening pas laat binnen

Vooral ziekenhuizen wachten wat langer met het opsturen van de rekening, zodat ze alle kosten van uw behandeling in één keer – als één pakketje - naar ons kunnen sturen. Zo’n pakketje heet een DBC (Diagnose Behandel Combinatie). Een DBC wordt na (maximaal) 120 dagen gesloten en dan pas gaat de rekening van het ziekenhuis naar VGZ. Vervolgens verwerken wij de rekening van het ziekenhuis en bekijken we of u nog een bedrag moet betalen. En daarom krijgt u van ons pas zo laat een rekening van uw eigen risico.

Meer weten over DBC’s? Bekijk deze video

Bekijk de video

Behandeling gestart in 2016? Dan betaalt u eigen risico van 2016

Is uw behandeling (uw DBC) in 2016 gestart en pas in 2017 gesloten?  Dan krijgt u pas in 2017 de rekening. Maar voor het eigen risico kijken wij naar wanneer de behandeling is gestart. Dus als u eigen risico moet betalen, betaalt u voor deze DBC uw eigen risico van 2016. Het kan ook zijn dat voor uw behandeling een tweede DBC in 2017 wordt geopend. Daarvoor betaalt u wel uw eigen risico van 2017.

Meer informatie in Mijn VGZ

U kunt voor meer informatie over de rekening van het ziekenhuis terecht in Mijn VGZ.