Jaarcijfers 2017 zijn bekend

Stevige impuls voor zinnige zorg in 2017

Met de presentatie van de jaarcijfers over 2017 laat Coöperatie VGZ zien dat haar Zinnige Zorgstrategie voet aan de grond krijgt. Steeds meer zorgaanbieders tonen aan dat de zorg zinniger kan en dat leverde in 2017 prachtige praktijkvoorbeelden op van Zinnige Zorg.

Met zinnige zorg een stabiele premie

Kees Hamster, lid van de Raad van Bestuur en CFO: ‘Zinnige Zorg biedt ons de mogelijkheid om te werken aan betaalbare en goede zorg, nu en in de toekomst. Samen met zorgaanbieders werken we dag in dag uit aan deze agenda. Zo voorkomen we grote premieschommelingen en blijft de zorg voor iedereen betaalbaar. Dat is goed voor onze klanten en goed voor Nederland.’ In 2017 is ‘duurzaamheid’ steviger verankerd binnen VGZ; naast steeds meer voorbeelden van Zinnige Zorg, is onze CO2-uitstoot verminderd met 7%.

VGZ lost belofte in maar lijdt verlies

In 2017 boekte Coöperatie VGZ een verlies van 107 miljoen euro. Dat komt onder andere door een eenmalig tegenvallend resultaat uit de aanpassing van de landelijke vereveningsbijdrage. Daarnaast lost VGZ net als afgelopen jaren een belofte in: voor zover mogelijk gaan reserves terug naar onze klanten. Door verstandige inzet van onze reserves, optimale bedrijfsvoering en scherpe zorginkoop, kon VGZ de premiestijging voor 2018 beperken tot 3,25 euro per maand.

Uitgaven

VGZ heeft in 2017 10,6 miljard euro aan zorgkosten uitgegeven, van de 10,9 miljard euro aan ontvangen premies. Daarnaast slaagde VGZ erin de beheerskosten verder te laten dalen met 31 miljoen euro. Eerder kondigde VGZ al aan dat de premies niet hard hoeven te stijgen komende jaren.

 
 

Bent u benieuwd hoe wij elke euro van uw premiegeld besteden?

Bekijk dan onze uitleg aan de hand van de VGZ euromunt.

Lees het jaarverslag van Coöperatie VGZ.

Relevante artikelen