Door:  VGZ 28 maart 2017

Zinnige zorg: drie manieren om de zorg te verbeteren

Verspilling in de zorg. Dat is het onderwerp van het rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) waar de Volkskrant op maandag 27 maart naar verwijst. Ook wij geloven dat de zorg beter kan tegen lagere kosten. Oftewel: zinnige zorg.

VGZ en zinnige zorg

In Nederland zijn er inmiddels al verschillende zorgaanbieders die zinnige zorg hoog in het vaandel hebben staan. Ook wij werken samen met 9 zorgaanbieders aan zorgvernieuwingen. Dit zijn vernieuwingen die zowel de kwaliteit van de zorg verbeteren als de kosten verminderen. Blijken de zorgvernieuwingen in de praktijk succesvol? Dan worden ze vervolgens in meer zorginstellingen geïntroduceerd.

 

Zinnige Zorg in Bernhoven

Een van de ziekenhuizen die zinnige Zorg in de praktijk brengt, is het ziekenhuis Bernhoven te Uden. Heleen Huisman, arts bij de Spoedeisende Hulp van dit ziekenhuis legt uit wat de gemiddelde patiënt kan merken van het motto ‘betere zorg door minder te doen':

1) Meer tijd voor individuele patiënten

Dermatologen uit het Bernhoven ziekenhuis houden spreekuur bij huisartsen in de omgeving. In het verleden zou een deel van de patiënten die zij nu spreken, door een huisarts zijn doorverwezen naar het ziekenhuis. Nu is dit spreekuur voor tachtig procent van de patiënten voldoende. En is er geen doorverwijzing meer nodig.

2) Minder en kortere opnames

Een paar duizend chronische patiënten met diabetes, reuma of COPD en hart- en vaatpatiënten kwam eens per jaar bij de specialist voor een afspraak. ‘Maar zij kunnen voor controle net zo goed door een huisarts worden gezien. Voor de patiënt is het gemakkelijker, want de kosten gaan niet van het eigen risico af. En de specialist kan zijn tijd zo beter indelen’, zegt Huisman.

3) Soms is niet behandelen beter dan wel

Tijdens de afgelopen twee jaar is bijvoorbeeld het aantal veel voorkomende operaties gedaald. Huisman: ‘Denk aan operaties aan knieën, heupen en galblazen. In het verleden was opereren vanzelfsprekend. We leggen de patiënt nu beter uit dat de kans aanwezig is dat ze niet van hun klachten af zijn na een operatie. Soms is niet behandelen nu eenmaal beter dan wel. Natuurlijk blijft de keuze altijd bij de patiënt. Maar goede voorlichting zorgt ervoor dat zij zelf een keuze kunnen maken die het beste bij hun situatie past.’

VGZ werkt samen met Bernhoven en vele andere zorgaanbieders aan zinnige zorg: beter zorg tegen lagere kosten. Zo krijg u nu en in de toekomst de zorg die u nodig hebt, tegen een betaalbare premie.

Relevante artikelen