Door:  VGZ 11 juli 2018

Binnen een uur de uitslag van mijn borstfoto

Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Dit brengt vaak veel angst en onzekerheid met zich mee. Vooral tijdens het wachten op de uitslag van onderzoeken of röntgenfoto’s. Röntgenlaborant Melati van der Kooij weet als geen ander hoe vervelend dat is. En toen kreeg zij zelf de diagnose borstkanker.

Melati kreeg in het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) op de Breast Clinic binnen een uur de uitslag van haar borstfoto’s. Een opluchting, want zo had ze snel zekerheid.

Onzekerheid weggenomen

Het ASZ zet het belang van de patiënt voorop en heeft de werkwijze daarom aangepast met behulp van de Breast Clinic. Een afdeling binnen het ASZ waar een team borstkankerspecialisten intensief samenwerkt. Hier beoordeelt de radioloog de borstfoto’s zelf. “Daardoor kreeg ik binnen een uur de uitslag. In een ander ziekenhuis kan dat wel meerdere dagen duren. Ondanks dat de uitslag niet positief was, heb ik dit als heel prettig ervaren”, vertelt Melati.

Een warm bad

Na de uitslag van de foto’s ging Melati het behandeltraject in. Ze vertelt dat de periode met de operatie, de chemokuren en de hormoonbehandeling heel zwaar was. Maar gelukkig kreeg ze veel steun van haar man Cor en de Breast Clinic. “Het voelde echt als een warm bad. Ze drukten me allemaal op het hart om direct te bellen als ik ergens mee zat. Dat nam veel onrust en angst bij me weg."

Binnen een uur de uitslag van borstfoto's in het ASZ #zinnigezorg