Bekijk uw zorgkosten in Mijn VGZ

Weet u wat u jaarlijks betaalt aan de kosten voor uw zorgverzekering en de zorg die u hebt gehad? En welke rekeningen VGZ voor uw zorg heeft ontvangen? Bijvoorbeeld van uw tandarts, huisarts, of ziekenhuis? Wij maken uw zorgkosten inzichtelijk in mijn VGZ.

Welke zorgkosten heb ik allemaal?

Zorgkosten zijn alle kosten die u betaalt voor zorg, of die VGZ voor u betaalt voor zorg:

  • de premie 
  • het verplicht en vrijwillig eigen risico
  • de eigen bijdragen
  • kosten voor zorg die u hebt gehad en die u zelf hebt betaald (declaraties die u zelf hebt ingediend)
  • kosten voor zorg die u hebt gehad en die VGZ heeft vergoed voor u (bijvoorbeeld de rekeningen van uw huisartsbezoek)

Waarom zou ik mijn zorgkosten bekijken?

Als u in Mijn VGZ uw zorgkosten bekijkt ziet u:

  • wat uw behandeling kostte
  • welke kosten u allemaal hebt voor zorg
  • of uw zorgaanbieder de juiste bedragen declareert

Ook handig: hebt u een budget voor beweegzorg, tandzorg of orthodontie? Dan kunt u in Mijn VGZ zien wat de status hiervan is. Dus hoeveel u nog vergoed krijgt dit jaar. 

Waar vind ik mijn zorgkosten?

Een totaaloverzicht van al uw zorgkosten staat in Mijn VGZ. Daarnaast ziet u ook alle declaraties die u zelf hebt ingediend en de rekeningen die uw zorgaanbieder rechtstreeks naar VGZ heeft gestuurd.

Bekijk uw zorgkosten in Mijn VGZInloggen met uw DigiD

Zo ziet dat eruit:

 

Iedereen op de polis kan alleen zijn eigen zorgkosten zien 

Alle verzekerden op de polis kunnen inloggen in Mijn VGZ. Let wel; om privacyredenen ziet iedereen alleen zijn eigen zorgkosten, niet die van andere personen op de zorgpolis.

Bent u nog goed verzekerd?

Het mooie van de overzichten is dat u precies ziet welke kosten u hebt voor zorg. Zo weet u voor welke zorg u zich het beste kunt verzekeren. Of misschien niet meer voor hoeft te verzekeren. Uw gemaakte kosten van dit jaar zeggen natuurlijk niet per se iets over uw kosten van komend jaar. Maar het geeft wel een goed beeld.

Vreemde zorgkosten? Laat het ons weten!

Ziet u iets vreemds in uw zorgkosten in Mijn VGZ? Bijvoorbeeld een declaratie voor een behandeling die u niet hebt gehad? Laat het ons weten. Dan zoeken we het graag samen met u uit. Zo zorgen we samen voor goede en betaalbare zorg.

Lees waarom wij het belangrijk vinden om zorgkosten inzichtelijk te maken

Veelgestelde vragen

Dit heeft meestal te maken met de inschrijftarieven. Dit zijn een soort abonnementskosten. Bijna iedere Nederlander staat ingeschreven bij een huisarts. Hiervoor brengt een huisarts een vast bedrag per kwartaal in rekening. Dit is een bedrag tussen de € 15 en € 30, afhankelijk van uw leeftijd en waar u woont. Wij vergoeden deze kosten. U betaalt hierover ook geen eigen risico. In Mijn VGZ ziet u precies hoeveel u huisarts hier voor berekent.

Uw huisarts ontvangt deze vergoeding voor zijn beschikbaarheid. Het maakt hiervoor niet uit of u uw wel of niet bij uw huisarts op bezoek gaat.

Lees meer over huisartsrekeningen

Ziekenhuizen rekenen nooit losse behandelingen af. Zij verzamelen meerdere behandelingen in een pakketje. Zo’n pakketje heet een DBC (Diagnose Behandel Combinatie). Het ziekenhuis stuurt een rekening voor het pakketje zorg (de DBC), en niet apart voor alleen het bezoek. Bekijk ook deze video voor meer uitleg.

Voor de factuur van het eigen risico kijken wij naar het kalenderjaar waarin uw behandeling is gestart. Dit betekent dat als uw behandeling start in 2015, dan geldt voor deze behandeling uw eigen risico van 2015. Als de behandeling eindigt in 2016, ontvangt u pas in 2016 de factuur voor het eigen risico van deze behandeling.

Ziet u iets vreemds in uw zorgkosten in Mijn VGZ? Bijvoorbeeld een declaratie voor een behandeling die u niet hebt gehad? Laat het ons weten. Dan zoeken we het graag samen met u uit. Zo zorgen we samen voor goede en betaalbare zorg.

Met hart voor zinnige zorg