5 tips voor een goede voorbereiding op je operatie

Een operatie kan een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Dat snappen we. Ook de periodes vóór en na de ingreep zijn soms niet zo fijn. Gelukkig kun je zelf al veel doen om beter de operatie in te gaan én om beter te herstellen. Wij geven jou 5 tips en bieden je oplossingen zodat jij deze bewogen tijd goed doorkomt.

Tip 1: Goede voeding is extra belangrijk

Wist je dat gezond eten voor de operatie de kans op complicaties kan verkleinen? En dat niet alleen: een goed eetpatroon zorgt ook voor een sneller herstel. Kijk dus eens naar je eetpatroon.


Ik wil zelf aan de slag
Je kunt veel zelf doen om gezonder te eten. Wij helpen je graag met betrouwbare informatie, goede tips van experts en handige (digitale) oplossingen. Kijk bijvoorbeeld naar onze webinar van huisarts Tamara over voeding. Of start een leuke voedingsuitdaging in de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn.

Ik wil weten of ik goed eet

Een goed voedingspatroon is voor iedereen anders. Doe daarom de voedingscheck van onze partner The Right Meal. Met een online diëtist kijk je of je alle goede voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Je ontvangt direct de uitslag mét tips om gezonder te eten.

Wij vergoeden de voedingscheck uit het preventiebudget vanuit de aanvullende verzekering. Bekijk of je hier gebruik van kunt maken.

Ik wil hulp bij goed eten passend bij mijn situatie
Heb je specifiek voedingsadvies nodig vanwege je operatie of je medische geschiedenis? The Right Meal biedt uitgebreid advies en begeleiding door een online diëtist. Ook ontvang je een voedingsplan én gratis toegang tot een app met lekkere recepten die passen bij jouw voedingsadvies.

Wij vergoeden dit vanuit de basisverzekering. Bekijk of je hier gebruik van kunt maken. Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts.

Tip 2: Met beweging sneller op de been

Goed bewegen voor de operatie is aan te raden. Je vergroot de kans om de ingreep goed te doorstaan. Ook zorgen sterkere spieren en een goede conditie vaak voor een sneller herstel.

Ik wil informatie over bewegen
Bewegen is gezond. Maar hoeveel moet je precies bewegen? En hoe doe je dit slim en veilig, zonder blessures op te lopen, vlak voor een operatie? Wij hebben behulpzame en betrouwbare informatie over beweging voor jou op een rijtje gezet.

Ik wil zelf aan de slag

Gebruik onze oplossingen om bewegen leuker én veiliger te maken. Zo volg je gratis oefeningen in de VGZ Soepel en Sterk Coach om je spieren soepel en sterk te maken. Ook als je niet bij VGZ verzekerd bent. Verder staan er leuke uitdagingen in de Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn.

Ik wil hulp bij bewegen

Als bewegen niet zo goed gaat, is dat vervelend. Je kunt dan naar een fysiotherapeut of oefentherapeut die jouw klachten behandelt. Ben je angstig om te bewegen? Dan kun je mogelijk valpreventie volgen vanuit je eigen preventiebudget uit de aanvullende verzekering.

Tip 3: Ontspannen de operatie in en uit

Een operatie kan best veel stress opleveren. Ervoor en erna. Dat begrijpen we. Goed uitgerust jouw ingreep ingaan zorgt ervoor dat je na de operatie beter kunt herstellen.Ik wil informatie over ontspannen
Ontspannen is belangrijk voor én na de operatie. Maar het is natuurlijk fijn om altijd lekker in je vel te zitten. Hoe doe je dat nou, goed ontspannen? Wij geven samen met de huisartsen van Thuisarts uitleg. Ontdek ook 5 handige tips om nóg beter te relaxen.
Ik wil zelf aan de slag
Gebruik onze oplossingen om beter te ontspannen. Zoals de gratis VGZ Mindfulness Coach app met meer dan 100 rustgevende oefeningen, aanbevolen door huisartsen en psychologen. Ook vind je relax uitdagingen in de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn.
Ik wil hulp bij ontspannen
Het kan lastig blijven om goed te ontspannen en te slapen. Daarom bieden we extra cursussen en programma’s. Zoals de online programma's van Therapieland over piekeren, slapen en somberheid. Het aanbod vergoeden we vanuit het preventiebudget.

Tip 4: Stoppen met roken

Hoe eerder je voor de operatie stopt met roken, hoe kleiner het risico op complicatie na de ingreep. Ook vergroot je kans op een beter herstel. Na 20 minuten daalt je bloeddruk en hartslag al. En na een maand verbetert je conditie. Wij vergoeden stoppen met roken vanuit de basisverzekering.


Tip 5: Praktische zaken goed regelen

Bij een medische ingreep komt veel kijken. Je wil dat alle praktische zaken rondom jouw operatie goed geregeld zijn. Daarom helpen we jou graag met alle informatie die jij nodig hebt. Zo ga je straks met een goed gevoel naar het ziekenhuis.


Samen voor een gezonder Nederland

Gezonder leven. Superbelangrijk. En soms best lastig. Dat snappen we bij VGZ. Daarom zetten we ons in om Nederland gezonder te maken. En werken we samen met Albert Heijn, Maaltijd Thuis, The Right Meal en Therapieland.

We helpen jou om goed voorbereid de operatie in te gaan, zodat jij deze goed doorkomt en zodat jij sneller herstelt van de ingreep. Dat doen we door jou goede informatie, tips en oplossingen te bieden om gezonder te eten, meer te bewegen en beter te ontspannen. Want jou helpen gezonder te leven, dat staat bij ons voorop.