Jouw tips en oplossingen voor een goede voorbereiding

Deze tips en oplossingen zijn gemaakt in samenwerking met de online diëtisten van The Right Meal.


Je hebt binnenkort een operatie aan hart en bloedvaten. Een passend eetpatroon zorgt ervoor dat je fit de operatie ingaat én dat je beter herstelt. Wij geven je tips en oplossingen. Voeding blijft wel altijd persoonlijk. Twijfel je ergens over, bijvoorbeeld vanwege je medische situatie? Bespreek dit dan altijd eerst met je behandeld arts.

Eet gezond en onbewerkt

De basisregels voor goede voeding zijn simpel. Eet zoveel mogelijk onbewerkt. Dat is eten dat rechtstreeks uit de natuur komt en waar dus niets aan is veranderd. En zorg voor variatie in je voeding. Wissel dus af met groente, fruit, vis, vlees, eieren, noten, zuivel, olijfolie, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst. En drink voldoende. Dit advies van het Voedingscentrum geldt ook als je een aandoening of allergie hebt. Wel kunnen aanpassingen nodig zijn in deze situaties.

Kies voor extra eiwitten

Onderga je een operatie aan hart en bloedvaten? Dan is eiwitrijke voeding belangrijk. Wil je weer snel op de been zijn, dan moeten je spieren zo goed mogelijk herstellen. Eiwitten zorgen voor de opbouw en het behoud van spieren en van je conditie. Ook zorgt het ervoor dat jouw wonden sneller herstellen. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in kip, vis, vlees, peulvruchten, zuivel als kwark, volkorenbrood met beleg als kaas en kipfilet en in noten.

Let ook op zout

Teveel zout kan de bloeddruk flink verhogen en kan hartkloppingen veroorzaken. Op lange termijn kan teveel zout zorgen voor schade aan het hart, hartvaten en nieren. Vaak wordt bij hartproblemen een zoutbeperkt dieet voorgeschreven.

Wil je zelf meteen aan de slag met een eiwitrijke en zoutarm eetpatroon? Volg dan bijvoorbeeld één van de gezonde uitdagingen in de gratis Mijn Leefstijlcoach van onze partner Albert Heijn. Bijvoorbeeld Betaalbaar en gezond avondeten en Lekker minderen met zout.

Wil je een challenge doen? Download wel eerst de Mijn Leefstijlcoach app.

Weten of je goed eet?

Een goed voedingspatroon is voor iedereen anders. Zeker weten dat je een goed eetpatroon heb? Doe dan de voedingscheck van The Right Meal. Met een online diëtist kijk je of je alle goede voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Aan het einde van het gesprek krijg je tips om met je eetpatroon aan de slag te gaan. Na de check bepaal je ook of je verdere begeleiding wil.

We vergoeden de check vanuit het preventiebudget van de aanvullende verzekering. Bekijk of jij dit budget hebt.


Uitgebreid advies van een online diëtist

Het is belangrijk om vóór én na de operatie goed te blijven eten. Heb je een specifieke voedingsvraag vanwege je operatie of medische situatie? En wil je hierbij begeleiding? Onze partner The Right Meal biedt uitgebreid advies en begeleiding door een online diëtist. Ook ontvang je een voedingsplan én gratis toegang tot een app met lekkere recepten die passen bij jouw voedingsadvies.

Wij vergoeden dit vanuit de basisverzekering. Bekijk of je hier gebruik van kunt maken. Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts.


Denk aan goed bewegen en ontspannen

Bewegen voor de operatie is belangrijk. Je vergroot de kans om de ingreep goed te doorstaan. Ook zorgen sterkere spieren en een goede conditie vaak voor een sneller herstel. Bekijk onze beweegtips


Veel mensen maken zich zorgen voor een ingreep. Dat begrijpen we. Met weinig stress en voldoende slaap naar het ziekenhuis gaan betekent dat je na de operatie weer snel op beide benen staat. Bekijk onze ontspantipsSamen voor een gezonder Nederland

Gezonder leven. Superbelangrijk. En soms best lastig. Dat snappen we bij VGZ. Daarom zetten we ons in om Nederland gezonder te maken. En werken we samen met Albert Heijn, Maaltijd Thuis en The Right Meal.

We helpen jou om goed voorbereid de operatie in te gaan, zodat jij deze goed doorkomt en zodat jij sneller herstelt van de ingreep. Dat doen we door jou goede informatie, tips en oplossingen te bieden om gezonder te eten, meer te bewegen en beter te ontspannen. Want jou helpen gezonder te leven, dat staat bij ons voorop.