Mindful wandelen: spelend de tijd vergeten

Wat ik me bij mindful wandelen voor moest stellen wist ik niet. Maar dat ik er zo blij van zou worden, had ik niet verwacht. Even voelde ik mij een kind dat spelletjes deed in het bos. Ontspannen, terwijl ik de tijd vergat. Behalve dat leerde ik ook beter ademen, mijn zintuigen trainen en op de juiste manier lopen.

Op stap met de wandelcoach

Mindful Walk Instructeur Jacqueline neemt mij mee op een mindful wandeling. Ik weet wel een beetje wat mindfulness is. Maar ik had mij mindful wandelen toch anders voorgesteld. Wat zweverig misschien. Maar dat was het helemaal niet.

5 minuten geluiden vangen

In het prachtige Montferlandse bos starten wij onze wandeling met luisteren. 5 minuten lang, met je ogen dicht alleen maar luisteren. Alleen dat al vind ik betoverend. Hoeveel vogels tel ik? Zoemde er nu een insect precies langs mij? Was daar verderop een boer met een tractor aan het werk?

Bijzondere plaatjes

Daarna wandelen we zonder vaste route door het bos. Jacqueline geeft mij hier en daar opdrachten. Bijvoorbeeld 3 foto’s maken zoals ik ze anders niet maak. Ik maak een foto van een varen van beneden naar boven. Met de blauwe lucht als achtergrond. En een van mos, van heel dichtbij. Struinend in het bos voel ik me een wetenschapper op zoek naar bijzondere soorten.

Lopen met aandacht

Een volgende oefening is de aandacht leggen op het lopen. Je voet bewust afrollen, op je tenen lopen, voelen wat je allemaal merkt in je benen, rug en voeten. Bijzonder is dat je dan heel veel voelt, dingen die je normaal niet opmerkt.

Geblinddoekt

Een van de leukste oefeningen was een stuk lopen met een blinddoek om. Voorzichtig voel ik met mijn voeten de grond, stap voor stap. Jacqueline vertelt dat het een oefening is in vertrouwen en loslaten. Doordat je merkt dat je dit kan, leer je op jezelf vertrouwen. Bij een andere oefening is er aandacht voor het ademhalen. Hoe je op de juiste manier lucht naar binnen krijgt. En ook weer uitademt. Zodat er lekker veel zuurstof in je hele lijf komt.

Bijna in slaap

We sluiten de wandeling af met een bodyscan. Ik zit op een boomstam met mijn ogen dicht, als Jacqueline vertelt hoe ik mijn aandacht op mijn voeten kan richten of op mijn rug. Zo scan ik mijn hele lijf. Ik ben zo ontspannen. Als ik in een bed had gelegen, was ik in slaap gevallen.

Ervaar het zelf ook

Ik vond Mindful Walk een bijzondere ervaring. Ontzettend ontspannend en speels. Wil je dit ook ervaren? Je vindt Mindful Walk Instructeurs via Mindful Run Nederland.

Probeer mindfulness voor beginners

Wil je mindfulness-oefeningen proberen? Download dan de gratis VGZ Mindfulness Coach. In deze app vind je meer dan 100 Nederlandstalige oefeningen. Van ademhalingsoefeningen tot meditaties voor het slapen gaan. Wanneer je nog geen ervaring hebt kun je het programma ‘’Kennismaken met mindfulness’’ volgen.

En ben je verzekerd bij VGZ*? 

Dan heb je toegang tot extra oefeningen: Mindful gezinZen in de zorg en Mindful werken.

Of 1 van de andere merken van Coöperatie VGZ: IZA, UMC Zorgverzekering, IZZ Zorgverzekering door VGZ of Zorgzaam

Download de gratis app: VGZ Mindfulness Coach

  • Een gratis app voor iedereen
  • Meer dan 100 oefeningen en 7 programma’s
  • Voor beginners en gevorderden
  • Nieuw! 3 programma's speciaal voor VGZ-verzekerden

Rating 4,1/5 (459 beoordelingen)

1.000.000 downloads

Ook interessant voor jou:

Mindful gezin

App artikel | 4 minuten leestijdVGZVGZVGZVGZ

14 oefeningen | App Store & Google PlayVGZVGZ

Dit mindfulness-programma is speciaal voor verzekerden bij VGZ. Met behulp van het programma Mindful gezin breng je je rust te in de alledaagse hectiek van het ouderschap.


Tags Mentaal Mindfulness

Mindful hardlopen

Artikel | 5 minuten leestijd

Met een jong gezin en een fulltime baan lukt het Annemieke vaak maar net om even te sporten. Voor Annemieke is hardlopen een moment om tot rust te komen, maar het lukte niet meer om in het moment te blijven. Ze deelt haar ervaring met mindful hardlopen, een gratis oefening in de VGZ Mindfulness Coach.


Tags Mentaal Mindfulness Bewegen

Wat is mindfulness?

Informatie

Een drukke baan, sporten, familie, vrienden.. Hoe ga je om met die volle agenda? En wanneer kan je tot rust komen en even ontspannen? Best lastig. Daarom vertellen we je graag meer over mindfulness. helpt!


Tags Mentaal