Vergoeding fysiotherapie 2015

Vanuit uw basisverzekering krijgt u slechts in enkele gevallen een vergoeding voor fysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oefentherapie Cesar Mensendieck en oedeemtherapie. Met een aanvullende verzekering hebt u een budget voor beweegzorg.

Vergoeding fysiotherapie - basisverzekering

Of uw fysiotherapie-behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering hangt af van:

 • of u jonger bent dan 18 jaar of 18 jaar en ouder
 • of het gaat om een chronische of niet-chronische aandoening
 • of uw fysiotherapeut een contract met ons heeft of niet
Behandeling Vergoeding tot 18 jaar Vergoeding voor 18 jaar en ouder
Fysiotherapie bij een niet-chronische aandoening Vergoeding voor maximaal 18 behandelingen per aandoening, per kalenderjaar. Geen vergoeding.

U kunt hiervoor wel de vergoeding uit uw aanvullende verzekering gebruiken.
Fysiotherapie bij een chronische aandoening Volledige vergoeding (de duur van de bandeling is soms beperkt) Vergoeding vanaf de 21e behandeling (per aandoening, per kalenderjaar).

Voor de eerste 20 behandelingen kunt u de vergoeding uit uw aanvullende verzekering gebruiken.
Bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie Vergoeding voor maximaal 18 behandelingen per kalenderjaar. Vergoeding voor de eerste 9 behandelingen. 

Meer dan 9 behandelingen nodig? Gebruik dan de vergoeding uit uw aanvullende verzekering.

Heeft uw fysiotherapeut wel of geen contract met VGZ?

 


VGZ Goede Keuze VGZ Ruime Keuze VGZ Eigen Keuze
Wel een contract U krijgt 100% vergoed op basis van het gecontracteerde tarief. U krijgt 100% vergoed op basis van het gecontracteerde tarief. U krijgt 100% vergoed op basis van het gecontracteerde tarief.
Geen contract U krijgt maximaal 50% van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed. U krijgt maximaal 80% van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed. U krijgt maximaal 100% van het maximale wettelijke tarief of gebruikelijke (marktconforme) tarief vergoed.

 

Vergoeding fysiotherapie - aanvullende verzekering

Met uw aanvullende verzekering krijgt u jaarlijks een budget voor beweegzorg. Dit budget kunt u onder andere gebruiken voor fysiotherapie. Uw behandelingen worden vergoed totdat u het maximum van uw budget hebt bereikt.

Let op! Wordt uw behandeling vergoed vanuit uw aanvullende verzekering en heeft uw behandelaar géén contract met ons? Dan krijgt u tot maximaal 80% van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed.

Aanvullende verzekering Vergoeding uit het budget voor beweegzorg
Aanvullend Goed Budget beweegzorg: € 200 per jaar
(ongeveer 7 behandelingen fysiotherapie)
Aanvullend Beter Budget beweegzorg: € 400 per jaar
(ongeveer 14 behandelingen fysiotherapie)
Aanvullend Best Budget beweegzorg: € 600 per jaar
(ongeveer 21 behandelingen fysiotherapie)
Jong Pakket Budget beweegzorg: € 600 per jaar
(ongeveer 21 behandelingen fysiotherapie)
Fit & Vrij Pakket Vergoeding vanuit uw zorgtegoed
(ongeveer 35 behandelingen fysiotherapie)
Gezin Pakket Budget beweegzorg: € 600 per jaar
(ongeveer 21 behandelingen fysiotherapie)
Vitaal Pakket Budget beweegzorg: € 1.000 per jaar
(ongeveer 35 behandelingen fysiotherapie) 
MiX Aanvullende Verzekering Budget beweegzorg: € 1.000 per jaar
(ongeveer 35 behandelingen fysiotherapie)
Hebt u de MiX? Dan vervalt de vergoeding voor beweegzorg vanuit de andere aanvullende verzekeringen.

Online fysiotherapie

Fysiotherapie wanneer het u uitkomt? Kies dan voor online fysiotherapie van Mijn Fysio Online of Physitrack. U kunt online fysiotherapie vergoed krijgen vanuit uw budget voor beweegzorg in de aanvullende verzekering.

Wanneer vergoeding uit de basisverzekering en wanneer uit de aanvullende verzekering?

Bent u jonger dan 18 jaar…

 • en hebt u een chronische aandoening? Dan hebt u vanaf de eerste behandeling recht op vergoeding vanuit de basisverzekering voor aandoeningen die een langdurige of chronische behandeling vereisen. U vindt deze in de Lijst met aandoeningen voor fysiotherapie en oefentherapie. Houd er rekening mee dat volgens deze lijst de duur van de behandeling in een aantal gevallen beperkt is.
 • en hebt u een niet-chronische aandoening? Dan hebt u per kalenderjaar recht op een vergoeding van maximaal 9 behandelingen per aandoening vanuit de basisverzekering. Hebt u na deze 9 behandelingen nog last van de aandoening? Dan hebt u recht op maximaal 9 extra behandelingen vanuit de basisverzekering voor dezelfde aandoening. Na deze 18 behandelingen hebt u nog recht op fysiotherapie vanuit uw aanvullende verzekering.
  • Bent u 18 jaar of ouder…

   • en hebt u een chronische aandoening? Dan hebt u vanaf de 21e behandeling recht op behandeling van aandoeningen die een langdurige of chronische behandeling vereisen. U vindt deze in de Lijst met aandoeningen voor fysiotherapie en oefentherapie. Houd er rekening mee dat volgens deze lijst de duur van de behandeling in een aantal gevallen beperkt is. De eerste 20 behandelingen komen voor uw eigen rekening. Hebt u een aanvullende verzekering afgesloten? Dan kunt u de eerste 20 behandelingen declareren op uw aanvullende verzekering.
   • en hebt u een niet-chronische aandoening? Dan hebt u vanuit de basisverzekering recht op de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie in verband met urine-incontinentie. Voor alle overige fysiotherapiebehandelingen krijgt u geen vergoeding. Hebt u een aanvullende verzekering afgesloten? Dan kunt u deze behandelingen declareren op uw aanvullende verzekering.

Extra vergoedingen collectieve verzekering

Wilt u weten of u de MiX Aanvullende Verzekering hebt of extra vergoedingen krijgt via uw collectieve verzekering? Zoek hieronder uw collectief. 

resultaten gevonden met zoekopdracht ‘

Selecteer uw collectiviteit:

Opnieuw zoeken

resultaten gevonden met zoekopdracht ‘

Teveel zoekresultaten, probeer het opnieuw

Geen resultaten gevonden met zoekopdracht ‘

Opnieuw zoeken

aanpassen

Via hebt u automatisch de MiX Aanvullende Verzekering. Via hebt u geen MiX Aanvullende Verzekering.Eerste 20 behandelingen bij chronische aandoening

U hebt alleen een basisverzekering en bent 18 jaar of ouder. En hebt u een aandoening van de chronische lijst? Dan betaalt u de kosten van de eerste 20 behandelingen per aandoening zelf. Vanaf de 21e behandeling krijgt u een vergoeding vanuit de basisverzekering. Hierover betaalt u wel uw eigen risico. De vergoeding geldt per aandoening, per kalenderjaar.

Eigen risico

Als u 18 jaar of ouder bent, betaalt u uw eigen risico als u een vergoeding krijgt vanuit de basisverzekering.

Niet-chronische aandoening

Staat uw aandoening niet op de chronische lijst (niet-chronische aandoening) en hebt u alleen een basisverzekering? Als u 18 jaar of ouder bent wordt uw behandeling niet vergoed. Bent u jonger dan 18? Dan vergoeden wij de maximaal 18 behandelingen per aandoening per jaar. Hierna betaalt u de kosten zelf of gebruik de vergoeding van uw aanvullende verzekering.

Naar een fysiotherapeut die geen contract met ons heeft

Wilt u naar een fysiotherapeut of oefentherapeut die geen contract met ons heeft? Dan krijgt u mogelijk een lagere vergoeding. De vergoeding hangt af van uw basisverzekering en of u aanvullend verzekerd bent.

Welke behandelingen vergoeden wij niet?

U krijgt geen vergoeding uit het budget beweegzorg voor:

 • arbocuratieve of reïntegratietrajecten;
 • behandelingen en behandelprogramma’s om uw conditie te verbeteren. Zoals medische trainingstherapie, fysiofitness, bewegen voor ouderen, bewegen voor mensen met overgewicht en cardiotraining.

Hebt u een chronische aandoening? En hebt u recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering? Dan hebt u een verwijzing van uw huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist nodig. Ook hebt u toestemming nodig van VGZ. U hoeft deze toestemming niet zelf te regelen als u naar gecontracteerde zorgaanbieder gaat.

U kunt naar een gecontracteerde (kinder)fysiotherapeut, geriatisch fysiotherapeut, heilgymnast-masseur, (kinder)oefentherapeut Cesar/Mensendieck, manueel therapeut, oedeemtherapeut of bekkenfysiotherapeut. In Vergelijk en Kies vindt u deze zorgaanbieders bij u in de buurt. Hier ziet u met welke therapeuten wij een contract hebben. Zo weet u zeker dat uw zorgaanbieder de zorg mag verlenen.

Kiest u een niet-gecontracteerde therapeut?

Gaat u naar een niet-gecontracteerde therapeut en wilt u hiervoor een vergoeding? Houdt u er dan rekening mee dat de therapeut hiervoor aan bepaalde kwaliteitseisen moet voldoen. In onze verzekeringsvoorwaarden leest u welke eisen dit zijn.

Behandeling op locatie of thuis

U mag deze behandelingen krijgen in de praktijkruimte van uw zorgaanbieder of in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis. U mag ook thuis worden behandeld als uw behandelend therapeut dit medisch noodzakelijk vindt.

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. U kunt aan deze pagina geen rechten ontlenen. Dit kan alleen aan de verzekeringsvoorwaarden van de basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen van VGZ. Wij raden u aan om, als u zorg nodig hebt, vooraf de verzekeringsvoorwaarden van onze zorgverzekering te raadplegen. Als een vergoeding per jaar is, is dat per kalenderjaar. De genoemde vergoedingen zijn maximale vergoedingen.

Waar kunt u terecht voor fysiotherapie?

 

Welk pakket heb ik ook alweer?

Bekijk in Mijn VGZ welke verzekering u hebt. Hiervoor logt u in met uw DigiD.

Bekijk uw verzekering in Mijn VGZ

Vergelijk onze verzekeringen

Wilt u de vergoedingen met elkaar vergelijken?

Vergelijk onze verzekeringen

Wat kost een behandeling?

Rekenvoorbeeld

Een fysiotherapie-behandeling kost gemiddeld € 32. Stel: u hebt een budget van € 600, dan krijgt u bij een gecontracteerde fysiotherapeut ongeveer 18 behandelingen vergoed. Vraag aan uw therapeut hoeveel úw behandeling kost.

Voor goede zorg zorg je samen