Uw zorgverzekering opzeggen

Uw zorgverzekering opzeggen kan tot en met 31 december. Na opzegging bent u verplicht om vóór 1 februari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze gaat vervolgens met terugwerkende kracht in per 1 januari. Soms kunt u ook tussentijds opzeggen. Bijvoorbeeld als u in het buitenland gaat wonen.

​Opzeggen? Bel de klantenservice!

Denkt u erover om op te zeggen, of wilt u uw opzegging doorgeven? Bel ons op:

088 – 131 84 44

Werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur
Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur

Waarom zegt u op?

"Ik vind de premie te hoog."

Dan is onze goedkopere basisverzekering VGZ Natura Selectief misschien iets voor u. Of kies voor een hoger eigen risico. Bereken uw premie en bekijk het verschil. Wilt u uw zorgverzekering of eigen risico wijzigen? Dat kan in Mijn VGZ.

"Ik krijg collectieve korting via mijn werkgever."

VGZ biedt een groot aantal collectiviteiten. Bel met onze klantenservice om te ontdekken of we u via één van onze ruim 3.400 collectieven een scherper aanbod kunnen doen.

"Ik betaal voor zorg die ik niet nodig heb."

Wilt u weten welk pakket het beste aansluit op uw situatie? Ontdek het met de Keuzehulp!

​Tussentijds uw zorgverzekering opzeggen? Kies uw situatie:

Ik ben collectief verzekerd bij VGZ maar heb nu een nieuwe baan

Dan kunt u tussentijds overstappen naar de collectieve zorgverzekering die uw nieuwe werkgever aanbiedt. Let wel: opzeggen kan alleen als uw nieuwe baan direct aansluit op uw huidige baan. Neem voor meer informatie contact op met de klantenservice. Wij zoeken graag voor u uit of u via een ander collectief met aantrekkelijke korting bij VGZ verzekerd kunt blijven.

Wilt u naar een andere zorgverzekeraar, dan moet u uw collectieve verzekering bij VGZ binnen 30 dagen na uw indiensttreding bij uw nieuwe werkgever opzeggen. U bent dan vanaf de eerste dag van de nieuwe maand verzekerd bij de nieuwe zorgverzekeraar.

Ik wil de zorgverzekering van een verzekerde opzeggen (kind wordt 18 jaar, echtscheiding)

Als u de verzekeringsnemer bent, mag u de basisverzekering en aanvullende verzekeringen van verzekerden op uw polis opzeggen. Dit kan het hele jaar door. Bijvoorbeeld bij een scheiding of als uw kind 18 jaar wordt en een eigen zorgverzekering wil. U regelt dit via onze klantenservice. Wij helpen ook graag bij het afsluiten van een passende zorgverzekering van VGZ voor uw medeverzekerden.

Voorkom het betalen van dubbele premie. Zeg de zorgverzekering van verzekerden op uw polis op vóór de ingangsdatum van de nieuwe zorgverzekering. Zegt u later op? Dan stopt de zorgverzekering op de eerste dag van de tweede kalendermaand nadat wij de opzegging ontvangen.

Ik ga wonen, werken of studeren in het buitenland

Als u in het buitenland gaat wonen, werken of studeren bent u soms verplicht om in Nederland verzekerd te blijven. Vul daarom eerst het toetsingsformulier buitenland in. U ontvangt dan een brief van ons waarin staat of u verzekeringsplichtig blijft of niet.

Het ingevulde toetsingsformulier stuurt u naar:

VGZ
Postbus 25210
5600 RS Eindhoven

Hoeft u niet verzekerd te blijven? Dan beëindigen we uw zorgverzekering vanaf de datum waarop uw verzekeringsplicht vervalt. Wilt u uw zorgverzekering alleen tijdelijk opzeggen? Dat kan. Bel hiervoor met de klantenservice. Wij zorgen ervoor dat u weer bij VGZ verzekerd bent vanaf de dag dat u terug bent in Nederland.

Overlijden van een (mede-)verzekerde

U hoeft de zorgverzekering van de overledene niet op te zeggen. Wij beëindigen de zorgverzekering automatisch, zodra wij het overlijdensbericht ontvangen van de gemeente. Dan hoeft u zich daar geen zorgen over te maken.

VGZ wijzigt de verzekeringsvoorwaarden in mijn nadeel

Het kan voorkomen dat VGZ de voorwaarden van de zorgverzekering moet wijzigen, of de hoogte van de premie. Dit kan middenin een kalenderjaar gebeuren. Is dit in uw nadeel? Dan mag u uw zorgverzekering opzeggen vanaf de dag dat de wijziging ingaat tot één maand na de wijzigingsdatum. Is VGZ verplicht om de voorwaarden te wijzigen vanwege veranderde wetgeving? Dan kunt u niet opzeggen via deze regeling.

Voor goede zorg zorg je samen

Om u zo goed mogelijk te helpen gebruikt VGZ.nl cookies.

Melding verbergen